Nieuws


(***)

Lancering nieuwe SharpCAM 3D Pro software release voor CNC Frezers

SharpCAM® heeft met trots een nieuwe release aangekondigd, waarmee nog meer tools worden aangereikt om onderdelen 3D te verspanen op 3-assige freesmachines. Hiermee is ook een mijlpaal bereikt omdat, met deze jubileum editie (eind maart), zowel SharpCAM als het CNC Instructie Buro het 10 jarige bestaan vieren.

"Met SharpCam was het al veel makkelijker en slimmer programmeren, maar we kunnen nu nog meer op CNC machines produceren" Ik zie in de praktijk ook geregeld CNC frezers die zich verbazen over de mogelijkheden, en ik moet altijd uitleggen waarom het pakket toch zo goedkoop wordt aangeboden" Aldus Peter Schuurbiers, die SharpCAM vertegenwoordigd en ondersteund. "Het lukt hiermee aardig om bedrijven met een low-budget, vooruit te helpen met het opdoen van CAD/CAM ervaring en het naast de machine programmeren met SharpCAM en CNC opleidingen hiermee aan te vullen".

Nieuw in SharpCAM is een tijd besparende vlakfreescyclus en de updates om onderdelen nog sneller te laden en te simuleren, zodat CNC frezers nog prettiger kunnen programmeren. De succesfactor blijft daarbij de userinterface van het programma en het gemak waarmee CNC Frezers er vertrouwt mee raken.

SharpCam 3D biedt bovendien het volledige pakket 3-assige frees-strategieën aan van Moduleworks®. Deze mogelijkheden zijn competitief met elk ander CAD/CAM programma. De 3-assige opgaven zijn zo gemakkelijk uitvoerbaar met de automatische voor- en nafrees algoritmen. Daarbij is een geavanceerde keuze mogelijk uit o.a. parallel, trochoïdaal of wervelfrezen, restmateriaal ruimen, contouren projecteren, kopiëren en fijne nabewerking van vlakken etc.

De software beschikt natuurlijk over de recentste import filters, zodat de elektronische 3D productdata van klanten moeiteloos kunnen worden overgenomen (DXF/DWG, IGES, STEP, STL) en als bijzonderheid de 10 gratis postprocessoren met broncode en configurator, om deze zelf te beheren. De aanschaf is eenmalig zonder cloud kosten, update of support abonnement verplichting.


(***)

Gereedschapsmakers van VDL-MPC aan de slag met SharpCam 3D Pro software

De SharpCam 3D Pro versie is een uitkomst voor de gereedschapsmakers van de VDL vestiging in Amersfoort. Zij ontlasten hiermee de werkdruk van de programmeurs op de werkvoorbereiding. Het biedt ook meer vrijheid om het verspaningswerk aan mallen en matrijzen zelfstandig te realiseren en op de werkvloer meer te programmeren in kortere tijd.

De verificatie van de gereedschapsbanen zijn sneller uit te voeren en de NC code is op elk moment en altijd direct beschikbaar. Daarbij is SharpCAM volledig associatief. Elke aanpassing van de productgeometrie, wijziging van het gereedschap of de bewerkingsvolgorde, wordt direct verwerkt in de output van het CNC programma.

Meervoudige opspanningen zijn ook eenvoudig te realiseren, door geprogrammeerde werkstukken te kopiëren in een matrix van onderdelen op de machinetafel, met automatische optimalisatie van het aantal toolwisselingen en optimaal positioneren per bewerking.

De freesopgaven zijn nu ook makkelijker uitvoerbaar met de keuze uit 9 automatische voor- en nafrees strategieën. Daarbij is parallel, wervel- of trochoïdaal frezen, restmateriaal ruimen, contouren projecteren, vlakafwerking etc. mogelijk, met controle op het veilig passeren van opspanelementen. De SharpCam software onderscheidt zich echter vooral door de herkenbare en praktische menu's, die aan CNC frezers worden aangeboden, zonder één enkele onnodige muisklik of omslachtigheid.

Om deze mogelijkheden feilloos aan te bieden, heeft SharpCAM softwarecomponenten geïntegreerd van het Duitse ontwikkelingsbedrijf ModuleWorks GmbH, die we ook in de bekende high-end systemen tegenkomen. Deze algoritmen berekenen moeiteloos de 3D gereedschaps-banen en -simulatie hiervan. SharpCam blijft echter een low-cost softwarepakket en kent geen verplichte maintenance, upgrade, helpdesk of in de Cloud abonnementen, zodat ook MKB gebruikers weten dat de aanschafkosten eenmalig zullen zijn.

Het CNC Instructie Buro verzorgt het persoonlijke advies, verkoop en support van de SharpCAM software in Nederland en België i.s.m. gereedschapsmakerij Vimech met een eigen CNC Praktijklocatie in Apeldoorn.


(***)

3D Virtuele CNC machines verzekeren het schadeloos opstarten van nieuwe programma’s.

Het bedienen van een CNC machine, voor de eerste verspaning van een nieuw product, is een inspannende bezigheid. Er moet (theoretisch) op het nieuwe CNC programma kunnen worden vertrouwd, maar de toepassing, in combinatie met de werkelijke gereedschap- en werkstuk-opspanning, moet nog worden uitgeprobeerd. Daarbij moet het risico op afkeur, breukschade, of een aanvaring op het product altijd worden uitgesloten.

In toenemende mate worden de grafische simulaties binnen professionele CAM systemen verder ontwikkeld om in ieder geval de eventuele programmeer fouten op te sporen. Om daarna op de “startknop van de machine” te drukken, vraagt van degene die de machine bedient, toch nog heel veel concentratie om de eerste verspaningen goed te laten verlopen en te controleren.

Een mogelijk praktischere oplossing is om de opstart procedure van een product offline uit te voeren en fouten vooraf te corrigeren. Dit wordt mogelijk met het simulatiepakket van MTS CNC Systems GmbH. Op basis van jarenlange ervaring is ook een speciale versie ontwikkeld voor op de praktijk gerichte scholingsactiviteiten. Het bedrijf is vooral van betekenis voor machine en besturingsfabrikanten die hun grafische applicaties ondersteunen met modules TopMill en TopTurn tot en met 5 assige bewerkingen als specialiteit.

Volgens de leverancier “CNC Instructie Buro” ervaart men hiermee dezelfde beleving als aan de machine. Deze 3D virtuele CNC Machine simulatie software biedt dan ook veel meer dan een grafische weergave en is betrouwbaar, omdat daadwerkelijke de code wordt getest van het werkelijke CNC machineprogramma. Het is dan ook veel gemakkelijker om je in te leven in het programma en het eigen veiligheidsgevoel te verhogen over het goed functioneren van de bewerkingsopzet. Omdat een bewerkt product een solid model oplevert en dit weer kan worden meegenomen naar de volgende opspanning, ziet men vooraf precies hoe het werkstuk ontstaat. Als controle kan men aan het model van dit werkstuk, in alle doorsneden, de maatvoering nog controleren.

In deze realistische simulaties wordt het ook sneller duidelijk, hoe tijdens de machine bediening, de 3/4/5 assige CNC machine de volgorde uitvoert, en of er nog fouten hadden kunnen optreden. Pas nadat de tools zijn aangepast, de magazijn/revolver bezetting optimaal is ingesteld en fouten in het programma eruit zijn gehaald, leest men dit in op de eigen machinebesturing, zonder veel “Stress voor een Crash”.

De software van MTS CNC Systems biedt deze doordachte mogelijkheden aan voor een leertraject in het vakonderwijs om de benodigde kwalificaties te behalen. Hiermee kan er meer ervaring worden meegeven of kunnen op school of het leerbedrijf de beschikbare CNC machines beter worden gebruikt.

Op onze website www.cncinstructieburo.nl vindt u de nadere informatie (Rubriek: CNC Simulatie) en video impressies op het YouTube kanaal van het CNC Instructie Buro.


(***)

Introductie TopMILL en TopTURN v8 op Europa's grootste onderwijsbeurs Dictacta in Keulen.
Het MTS 3D Virtuele Machine simulatiesysteem voor CNC opleidingen en programmeurs in de fabricagetechniek.
Traditie getrouw presenteert MTS CNC Systems GmbH zich weer op de DIDACTA. Dit jaar vindt deze beurs in Keulen plaats, van 16-20 februari. In de vorige editie kwamen er 97.000 bezoekers langs en namen 874 standhouders deel uit 23 landen.
In Nederland wordt MTS vertegenwoordigd door het CNC Instructie Buro, die veel ervaring heeft met machine opleidingen en de toepassing van deze softwarepakketten in de metaalverspaning. Er is ook een noodzaak om de 4/5-assige toepassingen met deze software te controleren.
Volgens dit bureau is het bedienen van een moderne CNC machine, voor de eerste verspaning van een nieuw product, een mentaal veel te inspannende bezigheid. De vraag is of het nieuwe CNC programma goed loopt, in combinatie met de samengestelde gereedschappen en de werkstuk opspanning op de machine. In de praktijk is dit niet altijd het geval en test men, om fouten te voorkomen, voorzichtig de gehele afloop op de machine. Dit kost ook veel tijd op meer complexere machines.
Een betere oplossing is om vooraf, een volledige 3D simulatie van de product bewerking uit te voeren. Hiermee kan snel van fouten worden geleerd, en deze ook nog worden gecorrigeerd. Hiervoor werd door MTS CNC Systems GmbH uit Berlijn, het 3D simulatiepakket TopMILL en TopTURN ontwikkeld, dat ook voor praktijkscholingen werd ingericht.
Uw virtuele machines kunnen nu snel worden ingericht, vanuit de databases voor gereedschapsbeheer en de magazijnen met opspanelementen. Vervolgens kan met de programma controle het risico op afkeur, breukschade, of een aanvaring op het product worden voorkomen. Ook geeft het systeem nauwkeurige statistieken van de bewerkingstijden en print u de werkvoorbereiding. Zelfs het controleren van de afmetingen aan het product is mogelijk en onbewerkte details worden zichtbaar gemaakt.
Een praktijkopleiding met deze software is een sterke faciliteit, om eerst meer ervaring op te doen met het werken aan de virtuele machine, om daarna in de werkplaats de kostbare CNC machines veiliger en sneller in te kunnen zetten.


(***)

SharpCAM team verhuisd naar nieuw pand op Top Gear locatie
De leverancier van het SharpCAM softwarepakket, is onlangs verhuisd naar het businesspark van het vliegveld Dunsfold Park Aerodrome in Engeland. Deze locatie diendt als testcircuit tijdens het bekende BBC programma TopGear.
Vanuit het nieuwe kantoor van SharpCam kijkt men nu uit over de Lotus Chicago bocht. Deze bocht zou afhankelijk van de gewichtsverdeling van het chassis bij de éne wagen onderstuur, bij een andere overstuur bloot leggen. De succesvolle software van SharpCAM wordt ook gedegen beproefd en wordt doorontwikkeld op basis van 25 jaar ervaring met CNC verspaning. CNC frezers zijn er bijzonder enthousiast over.

Hierbij past SharpCam ook de gerenommeerde softwarecomponenten toe van ModuleWorks GmbH. Deze sterk ontwikkelde algoritmen, voor feilloze berekening van 3D gereedschapsbanen en gedetailleerde snelle 3D simulaties van de verspaningen, zijn als rekenkernen in dit CAD/CAM systeem geïmplementeerd.

Op dit moment biedt SharpCam 3D PRO het volledige pakket 3D frees-strategieën aan. Deze mogelijkheden zijn competitief met elk ander CAD/CAM programma voor 3-assig voor- en nafrezen. Er is keuze uit 9 frees strategieën w.o. contouren, pocketing, parallel, waveform- of cirkelfrezen, restmateriaal ruimen, contour projecteren, vlakafwerking in combinatie met additieve voedingen.

Om het gehele productietraject van mechanische producten te ondersteunen, werd speciaal het “CNC Design project” opgestart, waarbij wordt samengewerkt met gereedschapsmakerij Vimech, vanuit de eigen CNC praktijklocatie in Apeldoorn. Dit versterkt de persoonlijke service aan gebruikers die voor dit voordelige freespakket kozen.


2015

(***)

Nieuwe upgrade FANUC NC Programma EDITOR leverbaar
In de webwinkel voor CNC Verspaners (www.cncinstuctieburo.nl) is voor dit krachtige software pakket een update beschikbaar.
Vanaf versie 2.2x is dit voor elke gebruiker te bestellen en biedt mooie verbeteringen aan voor het programmeren van frees- en draaibewerkingen.


(***)

Nieuw verschenen Tabellenboek Verspaningstechniek
In de webwinkel voor CNC Verspaners (www.cncinstuctieburo.nl) is dit nieuwe tabellenboek (1e uitgave) verschenen. Hierin worden alle moderne technieken op bondige wijze behandeld en de toepassing met goed uitgevoerde illustraties toegelicht. Naast de aanbevelingen voor de te kiezen verspaningsgegevens, worden ook de bijzonderheden over gereedschapskeuze samengevat. Deze informatie is algemeen toepasbaar en niet specifiek merk gebonden.
In dit boek is ook de benodigde materialenkennis uitgewerkt, waaronder de verspaanbaarheid en de sleutel van de normclassificatie.
Ook is het een naslagwerk met benodigde basiskennis, om bijvoorbeeld tekeningen te kunnen beoordelen, snijmaterialen te kiezen, slijtagevormen te verklaren of over kwaliteitsmanagement en statistische methodes inzage te verkrijgen.
Kortom een praktisch werktuigbouwkundig boek voor op de werkvloer, werkvoorbereiding, in de machinebouw en als naslagwerk in het techniek onderwijs.


(***)

MTS integreert databases gereedschappen en opspanmiddelen in 3D Virtuele Machine software.
Met dit educatieve software programma is het mogelijk om een volledige 3D simulatie van de product bewerking uit te voeren met het originele CNC programma. Voor vakopleidingen werd hiervoor, door MTS CNC Systems GmbH uit Berlijn, het 3D simulatiepakket TopMILL en TopTURN ontwikkeld. Hiermee kan snel van fouten worden geleerd en deze vooraf nog wordem gecorrigeerd.
De virtuele machines kunnen uit de databases voor gereedschapsbeheer en de te kiezen virtuele opspanelementen worden ingericht. Vervolgens kan met de programma controle het risico op afkeur, breukschade, of een aanvaring op het product worden voorkomen en geeft het systeem ook de nauwkeurige statistieken van de bewerkingstijden weer.
De software is primair bedoeld om eerst meer ervaring op te doen met het programmeren aan de virtuele machine, om daarna in de werkplaats de kostbare CNC machines veiliger en sneller in te kunnen zetten.
Met deze MTS software ervaart de frezer of draaier eerst dezelfde beleving als aan de machine. De virtuele CNC machine simulatie biedt dan ook veel meer als een grafische weergave, omdat met de virtuele tools en opspanmiddelen de machine geheel kan worden ingericht. Met deze “3D Virtuele Reality Experience” is het ook gemakkelijker om je in te leven in de werking van het programma en het eigen veiligheidsgevoel te verhogen over het goed functioneren van de bewerkingsopzet. Zonder veel “Stress voor een Crash”. ontstaan er heel veel leermomenten en de verkregen ervaringen renderen absoluut in de eigen praktijksituatie.
Video impressies vindt u op het YouTube kanaal van het CNC Instructie Buro


(***)

Introductie nieuwe SharpCAM 3D PRO software versie voor CNC Frezers
SharpCam 3D PRO betreft een versie uitbreiding, waarmee alle tools worden aangereikt om onderdelen 3D te verspanen op 3-assige freesmachines en bewerkingscentra.
Met SharpCam was het al veel makkelijker en slimmer programmeren, maar we kunnen hiermee nu nog meer op CNC machines produceren.
Daarom levert SharpCAM nu 3 (drie) versies w.o. de 2.5D, 3D en nu ook 3D PRO versie. Een bedrijf kiest wat zij nodig heeft, op basis van de meest voorkomende werkzaamheden.
SharpCam 3D PRO biedt het volledige pakket 3D frees-strategieën. Deze mogelijkheden zijn competitief met elk ander CAD/CAM programma. De 3-assige opgaven zijn zo gemakkelijk uitvoerbaar met de automatische voor- en nafrees algoritmen. Daarbij is een geavanceerde keuze mogelijk uit o.a. parallel, waveform- of cirkelfrezen, restmateriaal ruimen, contour projecteren, vlakafwerking etc.
De software beschikt over de benodigde import filters, zodat toeleveranciers de elektronische 3D productdata van klanten hiervoor kunnen overnemen (DXF/DWG, IGES, STEP, STL).
Als Master Reseller verzorgt het CNC Instructie Buro het advies, verkoop en support van SharpCAM software in Nederland en België i.s.m. gereedschapsmakerij Vimech met een eigen CNC Praktijklocatie in Apeldoorn.


(***)

Met computer ROBOTICS realiseert u spannende techniek in het onderwijs.
Fischertechnik viert dit jaar haar 50 jarig bestaan en heeft de ROBOTICS serie geheel naar de laatste stand van de techniek uitgevoerd.
Het CNC Instructie Buro biedt de Fischertechnik leskisten aan voor op school, als speelse kennismaking met techniek. Maar voor vakopleidingen is het mooi materiaal om hiermee een praktijkproject uit te voeren. Hiervoor adviseert het bureau de constructie materialen in de ROBOTICS computer serie en biedt deze ook aan op de eigen website.
Docenten van metaalopleidingen kunnen ook zelf met hun leerlingen nieuwe robotfuncties ontwerpen. Bijvoorbeeld de toepassing van een speciale Robot grijper. Het fabriceren hiervan is dan een volgende stap. Zo ontstaan vele leer momenten in het traject van de Robot assemblage, inclusief het programmeren en testen van nieuwe studie applicaties.
Extra robot onderdelen 3D (laten) printen is nog een optie, nadat men de 3D ontwerpen ook zelf heeft gemaakt. De materiaalkosten blijven altijd beperkt, door de compacte afmetingen van de robot samenstelling.
De werking van de robot kan op elke PC worden geprogrammeerd en de robotbesturing (PLC) met de eigen ROBOTICS TXT controller. De bediening is o.a. mogelijk met een Androïde smart Phone of een tablet PC via Bluetooth of WLAN.
De complete constructie bouwdozen worden in de webwinkel van het CNC Instructie Bureau aangeboden w.o. ook montagesets voor mobiele robot voertuigen met een camera die beelden over WiFi laat zien, of automatisch kleuren herkent, lijnen volgt of bewegingen signaleert. Elk model bevat didactische documentatie voor begeleiding van de bouw en het programmeren.
Enkele suggesties zijn een voetbalrobot, vorkheftruck, sporenzoeker, lift, stoplicht, robot magazijn stapelaar, containerkraan of de 3-assige “Automation Robot” voor het manipuleren van onderdelen.


(***)

SharkCAD en SharpCAM combineren 3D ontwerpen, verspanen en printen
Het CNC Instructie Buro vertegenwoordigt sinds 1 mei jl. het complete pakket SharkCAD software voor 3D designwerk. Hiermee worden de tools aangereikt om mechanische onderdelen vanaf het idee tot en met het eindproduct te realiseren. In het maaktraject volgen de verspaningen met de gekoppelde SharpCAM software, maar ook het vervolg door 3D printen van geschikte toepassingen. De SharkCAD software beschikt hiervoor over de benodigde in- en export filters, zodat toeleveranciers de elektronische productdata van klanten hiervoor kunnen overnemen (o.a. DXF/DWG, IGES, STEP, SAT, STL en 3DS). Het vooraf visualiseren van het eindproduct d.m.v. rendering techniek is daarbij een toevoeging, die de waarde van het pakket meer dan bewijst.
De SharkCAD software wordt aangeboden in een Shark LT en FX versie en voor thuisgebruik en studenten worden de instap versies onder de naam ViaCAD aangeboden.

Om het gehele traject van de maakbaarheid van mechanische producten door CNC verspaning en nu ook 3D printen te dekken, werd speciaal het “CNC Design project” opgestart, waarbij wordt samengewerkt met gereedschapsmakerij Vimech, vanuit de eigen CNC praktijklocatie in Apeldoorn.

SharkCAD is een Engelstalig pakket van Encore Software Inc. Als officiële distributeur verzorgt het CNC Instructie Buro nu het advies, verkoop en support in de eigen branche van de producten onder MS Windows.


(***)

SharpCAM freest rotorbladen voor nieuwe Nederlandse EAZ windmolen
De toepassing van SharpCAM voor het 3D frezen van rotorbladen bleek heel succesvol. Dit is de ervaring van de vier ingenieurs die het bedrijf EAZ Wind zijn gestart.
Het was een uitdaging omdat de 3D versie nog niet zolang beschikbaar was. Echter voor het project bood het pakket de benodigde strategieën voor- en nafrezen , waarna zowel de freestechniek als het freesgereedschap verder is ontwikkeld. Toen is het snel gegaan en met de afwerktechniek en de toegepaste coating gaf dit een licht, sterk en duurzaam rotorblad als resultaat. De vaan van deze windmolen is ook een mooi ontwerp en heeft al windsnelheden van 136 km/uur doorstaan.
De opbrengst met deze kleine Nederlandse landschapsmolen haalt 30.000 KWh per jaar. Op dit moment heeft men voor 10 windmolens al bestellingen ontvangen, dus kun je wel van een succes spreken.


(***)

Technische leermiddelen van "Verlag Europa-Lehrmittel" verkrijgbaar.
Het CNC Instructie Buro is aangenomen als "Authorized Reseller" van de uitgever: Europa-Lehrmittel. Er is nu een arsortiment school en vakboeken verkrijgbaar, die door ons speciaal zijn geselecteerd. Hiermee willen wij vakdocenten en studenten inspireren, om hiermee aan de slag te gaan. Het is een bron van kennis die voor de Duitse "Ausbildung" en het duale onderwijs, ook zeer actueel wordt gehouden. Bij de aangegeven studieboeken wordt een CD-rom geleverd met al het illustratie materiaal uit de inhoud, om zelf een whiteboard of instructie samen te stellen.


(***)

Producten Shark FX en Shark LT modelleer software toegevoegd.
Het CNC Instructie Buro verkreeg de benoeming: "Authorized Distributor" voor de firma Encore Software Inc. USA. Wij bieden nu de geselecteerde Shark FX en LT CAD pakketten aan, die ook goed aansluiten op het SharpCAM programma. Met de Shark 3D ontwerp software, bent u in staat om bestaande ontwerpen en nieuwe projecten over te nemen, te beoordelen of te wijzigen, voorafgaande aan het fabricage traject.


(***)

SharpCAM voor CNC Frezers nu in nieuwe Nederlandstalige versie 1.6.1.
De software is nu geheel Nederlandstalig, zodat het nog plezieriger werken is met dit CAD/CAM pakket. Ook de simulatiesnelheid, op basis van Microsoft Direct X technologie, is geoptimaliseerd. Het CNC bewerkingsprogramma is altijd direct beschikbaar zonder dat hiervoor aparte postbewerking wordt verlangd.


2014

(***)

Opening nieuwe CNC Praktijklocatie in Apeldoorn
Hier vinden sinds 1 oktober jl. workshop- en trainingsdagen plaatst. Deze worden aangeboden aan CNC verspaners, werkvoorbereiders, docenten en bedrijfseigenaren. De trainingen bestaan uit praktijkinstructies in specifiek het programmeren en bedienen van een Heidenhain of Fanuc besturing of specifiek het werken met o.a.  de SharpCAM software.
Daarbij wordt samengewerkt met Martijn van Zoest, die op de zelfde locatie zijn bedrijf Vimech runt en beschikt over twee CNC machines die ook worden ingezet. Samen creëren we voor u een prettige en bijzondere sfeer om in te werken en bereiken we een hoog "Feel Good" gevoel over de resultaten"
In de workshops is de begeleiding dan ook persoonlijk en toegesneden op maatwerk in de eigen situatie.
De CNC Praktijklocatie is gevestigd aan de Arnhemseweg 55a te Apeldoorn.


(***)

Instructiemiddelen voor CNC-verspaners bijeen in nieuwe webwinkel
Ter ondersteuning van CNC-verspaners en docenten in de praktijk, is de toegankelijkheid tot een inmiddels bekende collectie vakboeken en software van het CNC Instructie Buro, nu veel gemakkelijker gemaakt.
Deze artikelen, waaronder de Fanuc en Heidenhain instructiematerialen, worden nu op de vernieuwde website www.cncinstructieburo.nl gepresenteerd.

Bezoekers van www.verspanersforum.nl vinden hiervan in de rubriek ‘Uitgeverij' een geselecteerde keuze terug en dat blijft ook zo bestaan. De verzending en ondersteuning wordt echter verzorgd via het CNC Instructie Buro.


(***)

Introductie van 3D Virtuele machine simulatie software
Het CNC Instructie Buro zal namens de Duitse firma, MTS Mathematisch Technische Software-Entwicklung GmbH uit Berlijn, deze methode nu ook voor Nederland aan kunnen bieden. De unieke software test CNC programma's, in een virtuele machine omgeving, voordat een machine er daadwerkelijk mee wordt opgestart. Zo kunnen fouten worden voorkomen w.o. vervelende crashes. Ook opleidingen onderscheiden zich hiermee, vanwege het hoge realiteitsgehalte, en de mogelijkheden van e-learning en programmering met het zelfde pakket.


(***)

Promotie Fischertechnik GmbH
Het CNC Instructie Buro promoot nu de Fischertechnik® ROBO TX computer serie. Hiermee willen wij op scholen de aandacht trekken voor technische opleidingen. Het is ook het idee om MBO studenten zelf leuke modellen te laten monteren die zij, als ambassadeurs van de techniek, op het VMBO en de basisschool demonstreren. Het bouwen van robot modellen naar eigen ontwerp, kunnen ook leuke projecten opleveren. De werking kan op iedere thuiscomputer worden geprogrammeerd met de ROBO TX software. Besturing van de Fischertechnik modellen is mogelijk met een smartphones of tablet. In de webwinkel wordt een selectie bouwdozen aangeboden die hiervoor heel geschikt zijn.